JULKILAUSUMA; UUSI SUUNTA PERHEPOLITIIKKAAN

Parasta lastensuojelutyötä on perheiden tukeminen. Satsaus lapsiperheisiin on elinvoimaisen hyvinvointivaltion perusta. Kohtuullisuus, solidaarisuus ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon kunnioittaminen erityisesti huono-osaisten arjessa, tulee olla jokaisen oikeus tänään ja myös tulevaisuudessa.

Viime vuosina Suomeen on syntynyt useita yksityisiä sosiaalipalvelu yrityksiä (lastenkoteja, päiväkoteja, kouluja, vanhainkoteja, terveysasemia). Yksityistäminen on mm. lisännyt eriarvoisuutta kansalaisten välillä. Palvelut ovat liiketoimintaa, jossa tavalliset ja vähävaraiset perheet eivät aina saa riittävää tukea, hoitoa, opetusta ja apua. Yritykset haluavat liikevoittoa ja sen seurauksena niiden antamat palvelut pahimmillaan loukkaavat ihmisarvoa.

Tämän päivän yhteiskunnan uudistamisessa hyvinvointipalvelut ovat jääneet kehittämättä ja järjestelmän keskeiseksi tavoitteeksi on ollut säästöt. Palvelut eivät ole perheiden tarpeiden ja toiveiden mukaisia. Muutostarpeita on perusteltu säästöpolitiikalla heikentäen hyvinvointipalveluiden kehittyminen.

Suuret sosiaaliset ongelmat, kuten työttömyys, asunnottomuus, ylivelkaantuminen, köyhyys, lasten ja nuorten huostaanotot ja syrjäytyneisyys ovat lisääntyneet. Edelleenkään kaikille ei taata riittävää turvaa niissä olosuhteissa, joihin nämä ongelmat johtavat. Erityisesti yksinhuoltajien ja pienten lasten perheiden köyhyys on lisääntynyt. Kohtuuttomien tilanteiden ehkäisemiseksi olisi otettava paremmin huomioon ihmisten erilaiset tarpeet sekä vaihtelevat elämäntilanteet.

Lasten ja nuorten huostaanottoprosesseissa on räikeitä epäkohtia. Vanhakantaiset tulkinnat yhdistettynä työntekijöiden kiireeseen, asiakkaiden ja työntekijöiden vuorovaikutus ongelmiin, huostaanoton perusteiden todeksi näyttämiseen, ovat johtaneet siihen, että lasten ja nuorten sijoittaminen kodin ulkopuolelle on reilussa vuosikymmenessä yli kaksinkertaistunut. Tämä näkyy myös nuorten itsemurhatilastoissa ja syrjäytyneisyyden lisääntymisessä.

Tällä hetkellä sijoituspaikat, niin sijaiskodit kuin lastenkodit, nauttivat taloudellisista eduista, oikeudellisesta suojasta ja yleisestä arvostuksesta. Olennaista olisi taata kaikille perheille samantasoinen tuki kuin kodistaan pois sijoitetuilla lapsilla on, riittävä oikeudellinen suoja ja mahdollisuuksia antava sosioekonominen asema.

Taloudellisista syistä syntyvien vääryyksien ja epäoikeudenmukaisuuksien vähentämiseksi perheillä tulisi olla oikeus päättää omista asioistaan ilman rasittavaa rahanpuutetta ja pelkoa viranomaisvaltaa kohtaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s